Hoofdstuk 9 Database Systems

Redacteuren: Groep 9

Wat is belangrijk?

 • paragraaf 9.1 - paragraaf 9.1 - Uitleg over het DBMS, in verband met het verloop van de opleiding erg handig. Database model.
 • paragraaf 9.2 - De basis is al bekend, het is wel redelijk belangrijk dat je snapt hoe databases werken. voorbeelden die worden gegeven snappen, niet kennen. SQL is enigszins belangrijk. Globaal doorlezen.
 • paragraaf 9.3 - Belangrijk om de voor en nadelen op te kunnen noemen van object georiĆ«nteerde databases. Meer niet.
 • paragraaf 9.4 - Belangrijk dat je weet waarom een database correct in elkaar moet zitten en geen fouten mag bevatten. Ook de shared locks en exclusive locks zijn onmisbaar.
 • paragraaf 9.5 - Belangrijk dat je het verschil weet tussen sequential, indexed en hashed files.
 • paragraaf 9.6 - Je moet weten wat data mining is en je moet de vormen van data mining, die zijn genoemd in het boek, kennen.

Wat is onbelangrijk?

 • paragraaf 9.7

Tien beste tentamenvragen (inclusief antwoorden)

 1. Waarvoor staat de definitie SQL? Antwoord: Structured Query Language (Sicco Chanier)
 2. Geef een klassiek voorbeeld waar sequential files worden gebruikt? Antwoord: Een salarissysteem in een klein bedrijf (Sicco Chanier)
 3. Wat is hashing? Antwoord: invoer uit een breed domein van waarden omzet in een (meestal) kleiner bereik. (Jozien van der Kloes)
 4. Hoe verschilt data mining van traditionele database opvragingen (inquiries)? Antwoord: Traditionele database opvragingen (inquiries) halen feiten op die opgeslagen zijn in een database. Data mining zoekt naar patronen onder de feiten. (Thom Scheeve)
 5. Wat is een persistent object? Antwoord: Een object dat blijft bestaan als het programma wordt afgesloten. (Rolien Lucker)
 6. Leg uit wat een cascading rollback is. Antwoord: Als transactie x data heeft gewijzigd, kan die data vervolgens alweer door transactie y gebruikt zijn. Cascading rollback houdt in dat in dit geval bij een rollback van transactie x, transactie y ook wordt teruggedraaid. (Gersom van Ginkel)
 7. Leg uit wat een sentinel te maken heeft met een sequential file. Antwoord: Een sentinel staat aan het einde van een sequential file en markeert daarom de EOF (end-of-file). (Gersom van Ginkel)
 8. Lossless, of nonloss decomposition is een term voor een bepaalde verandering in een relationeel model. wat is die verandering? Antwoord: als velden in een relatie worden gesplitst tot kleinere relaties, zonder dat er data verloren gaat. (Rutger de Graaf)
 9. Hoe heet de operatie (van een relationele database) waarbij twee verschillende relaties worden samengevoegd? Antwoord: Men maakt daarbij gebruik van de JOIN operatie. (Martin van Kuik)
 10. Hoe noemt men de verschillende secties van data-opslag bij hashing? Antwoord: Dit zijn zogenaamde ''buckets''. (Martin van Kuik)

Voorgestelde tentamenvragen (inclusief antwoorden)

Niet-redacteuren mogen hier tentamenvragen voorstellen.

 1. Waarvoor staat de definitie SQL? Antwoord: Structured Query Language (Sicco Chanier)
 2. Geef een klassiek voorbeeld waar sequential files worden gebruikt? Antwoord: Een salarissysteem in een klein bedrijf (Sicco Chanier)
 3. Wat zijn de 4 conceptuele lagen van database implementatie? Antwoord: Gebruiker, applicatiesoftware, database management systeem en de database. (Carly Hill)
 4. Op een balans in een database staat een shared lock aan. Kan een andere transactie ook de balans lezen, als deze de balans niet wil veranderen? Leg uit waarom. Antwoord: Ja dat kan. Een shared lock laat alle transacties toe die niets veranderen aan de balans. (Carly Hill)
 5. Welke stappen moet je nemen om een document te kunnen verkrijgen uit een indexed file? Antwoord: Vind de identificerende key in de index, verkrijg de locatie van het bestand en verkrijg het document (Rolien Lucker)
 6. Wat is een persistent object? Antwoord: Een object dat blijft bestaan als het programma wordt afgesloten. (Rolien Lucker)
 7. Leg uit wat een cascading rollback is. Antwoord: Als transactie x data heeft gewijzigd, kan die data vervolgens alweer door transactie y gebruikt zijn. Cascading rollback houdt in dat in dit geval bij een rollback van transactie x, transactie y ook wordt teruggedraaid. (Gersom van Ginkel)
 8. Leg uit wat een sentinel te maken heeft met een sequential file. Antwoord: Een sentinel staat aan het einde van een sequential file en markeert daarom de EOF (end-of-file). (Gersom van Ginkel)
 9. Beschrijf zo kort en bondig mogelijk de term database. Antwoord: een verzameling data die multidimensionaal kan worden weergegeven. (Rutger de Graaf)
 10. Lossless, of nonloss decomposition is een term voor een bepaalde verandering in een relationeel model. wat is die verandering? Antwoord: als velden in een relatie worden gesplitst tot kleinere relaties, zonder dat er data verloren gaat. (Rutger de Graaf)
 11. Hoe heet de operatie (van een relationele database) waarbij twee verschillende relaties worden samengevoegd? Antwoord: Men maakt daarbij gebruik van de JOIN operatie. (Martin van Kuik)
 12. Hoe noemt men de verschillende secties van data-opslag bij hashing? Antwoord: Dit zijn zogenaamde ''buckets''. (Martin van Kuik)
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License